ÉRTESÍTÉS PIACI KOCKÁZATRÓL

KOCKÁZATI FIGYELMEZTETÉS: A különbözeti ügyletek (Contracts for Difference – CFD) komplex pénzügyi termékek, melyek többségének nincs lejárati dátuma. Ezért a CFD-k akkor járnak le, amikor úgy dönt, hogy zárja a nyitott pozícióját. A CFD-k származtatott termékek, melyek magas kockázatot hordoznak magukban, befektetett tőkéjének akár teljes elveszítését is eredményezhetik. Ebből kifolyólag a CFD-kkel való kereskedés nem ajánlott mindenki számára. Ne kockáztasson többet, mint amennyinek az elvesztésére fel van készülve. Mielőtt megkötne egy ügyletet, győződjön meg arról, hogy tisztában van az összes kockázattal és rendelkezik a kellő tapasztalatokkal. Ha szükséges, kérje szakértő segítségét.

 1. AZ ÉRTESÍTÉS HATÁLYA
  1. Az értesítés piaci kockázatról (“az Értesítés”) a MiFID előírásainak megfelelően tájékoztatja az FxPro ügyfeleit, mielőtt CFD-kkel kezdenének kereskedni.
  2. Tájékoztatjuk, hogy nem áll módunkban az összes CFD-kkel kapcsolatos kockázatot bemutatnunk az Értesítésben, ezért továbbra is az Ön felelőssége, hogy döntései előtt tájékozódjon, és legalább a következőkre minden esetben figyeljen oda:
 2. TERMÉKLEÍRÁS
  1. A CFD egy szerződés megvételére vagy eladására kötött megállapodás. Az eredeti szerződés többek között forexre, nemesfémre, részvényekre és kötvényekre vonatkozhat. A realizált profit a CFD eladási és vételi árának különbözetéből adódik. A CFD-ket az árfolyammozgások alapján adják és veszik. Az adásvétel során sem a CFD, sem az ahhoz kapcsolódó termék nem mozog fizikailag. Tájékoztatjuk, hogy amikor például részvényekre vonatkozó CFD-ket vásárol, Ön a részvények árfolyamának emelkedésére vagy csökkenésére spekulál.
  2. A CFD-k árfolyama napközben is gyorsan ingadozik. A CFD-k árfolyamának mozgását számos tényező befolyásolja, beleértve, de nem kizárólagosan a piaci hírek.
 3. JÖVEDELMEZŐSÉG
  1. Érdemes megjegyeznünk, hogy a CFD-k múltbeli jövedelmezősége nem áll szoros kapcsolatban annak jövőbeli teljesítményével.
 4. A CFD-TRANZAKCIÓKKAL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB KOCKÁZATOK
  1. Mielőtt CFD-kkel kereskedne, bizonyosodjon meg arról, hogy minden kockázati tényezőt figyelembe vett. A CFD-k származtatott termékek, ezért kereskedésük kockázatosabb, mint más pénzügyi termékeké. A CFD-k értéke a piaci feltételektől függően gyorsan növekedhet vagy csökkenhet.
  2. Mivel a CFD-k származtatott termékek, a velük való kereskedés nem biztos, hogy megfelelő az Ön számára, ezért ha szükséges, kérje ki független szakember véleményét. A profit lehetőségét mindig egyensúlyozza ki felelős kockázatkezeléssel, mert CFD-kkel való kereskedés során rövid idő alatt is jelentős veszteséget könyvelhet el.
  3. Ne kezdjen el CFD-kkel kereskedni, ameddig nincs tisztában az azokkal kapcsolatos kockázatokkal.
 5. TŐKEVESZTESÉG
  1. A CFD-k származtatott termékek, melyek magas kockázatot hordoznak magukban, befektetett tőkéjének akár teljes elveszítését is eredményezhetik. Érdemes tudni, hogy az FxPro “negatív egyenleg elleni védelmet” alkalmaz, ami azt jelenti, hogy nem veszíthet többet, mint amennyi a kezdeti befektetése.
 6. HITELKOCKÁZAT
  1. Amikor CFD-kkel kereskedik, Ön egy tőzsdén kívüli (OTC) tranzakciót hajt végre, így az FxPro-n nyitott ügyleteit kizárólag Ön zárhatja le, egyetlen külső entitás sem. Az OTC-tranzakciók kockázatosabbak, mint a hagyományos, tőzsdei ügyletek, mivel az OTC-tranzakciók nem állnak egyetlen központi szabályozó hatóság ellenőrzése alatt sem, így a tranzakció mindkét résztvevője hordoz bizonyos hitelkockázatot (vagy csődkockázatot).
 7. TŐKETÁTTÉTEL (VAGY GEARING)
  1. A hagyományos kereskedelemmel ellentétben a CFD-kkel való kereskedéskor Ön úgy kereskedhet, hogy a teljes kereskedelmi értéknek csupán egy kis hányadát fizeti ki. Azonban tudnunk kell, hogy a tőkeáttétel, vagy más néven gearing azt jelenti, hogy egy relatíve kis összegű piaci tranzakció hatványozottan megmutatkozik a pozíciója értékében. A FxPro rugalmas tőkeáttételt kínál, amely 1:1-estől akár 1:500 is lehet. A MetaTrader 4-nél minden pénteken 21:00 és 24:00 között van szerveridő, vagy más időpontokban, ha az FxPro úgy határoz. A Vállalat pozíciók nyitásakor legfeljebb 1:100 tőkeáttételi rátát engedélyez. Csak akkor válassza ezt, ha tisztában van a kockázatokkal.
  2. Tájékoztatjuk, hogy a Vállalat nyomon követheti a pozíciók során alkalmazott tőkeáttételét, és fenntartja a jogot arra vonatkozóan, hogy csökkentse a tőkeáttételét a kereskedés volumenétől függően.
  3. További részletekért látogasson el a http://fxpro-supertrader.com/oldalra.
 8. KÜLÖNBÖZETI SZÁMLA ÉS FELTÉTELEI
  1. Biztosítania kell, hogy mindig rendelkezzen a megfelelő árfolyam különbözettel a kereskedői számláján, hogy fenn tudja tartani a nyitott pozícióit. Ezenkívül folyamatosan figyelemmel kell kísérnie minden nyitott pozícióját, hogy elkerülje azt, hogy a fedezet hiánya miatt pozícióit lezárják. A Vállalat nem köteles ilyen esetekben előre értesíteni Önt.
  2. 0%-os (tíz) és 40%-os (negyven) árfolyam különbözeti szinteken az FxPro MetaTrade4 és az FxPro cTrader alkalmazásokkal a Vállalat folyamatosan elkezdi zárni a pozíciókat, kezdve a legkevésbé jövedelmező ügylettel.
  3. Ezzel kapcsolatos további információkat online a http://fxpro-supertrader.com/oldalon.
 9. RENDELLENES PIACI KÖRÜLMÉNYEK
  1. Rendellenes piaci körülmények esetén a CFD-k árfolyama rendkívül dinamikusan változik, ami azt jelenti, hogy a megjósolhatatlan jövőbeli eseményekre sem Ön, sem a Vállalat nincs befolyással. Ennek eredményeképp az FxPro nem minden esetben tudja végrehajtani meghatározott áron történő tranzakciókra vonatkozó és a tőkementést célzó ‘stop loss’ utasításait, és nem garantálja, hogy a veszteség elkerülhető.
  2. A CFD-k árfolyamára egyebek mellett komoly hatással vannak a kormányzati, mezőgazdasági, kereskedelmi és társadalmi programok bejelentései, valamint a fontosabb hazai és nemzetközi politikai és gazdasági események.
 10. A KERESKEDELMI PLATFORM FELTÉTELEI
  1. Ön elfogadja, hogy kizárólag a valódi/élő rendszeren látható ajánlati árak tekinthetők az árfolyamra vonatkozó megbízható információnak. A szolgáltatás megszakadása esetén előfordulhat, hogy az árfolyammal kapcsolatos információ nem jut el az ügyfélhez.
  2. Érdemes rendszeresen megtekinteni a ‘Sugó′ tanácsaid és a kereskedői platform(ok) használati útmutatóját. Eltérés esetén a Szolgáltatási Szerződés útmutatása a mérvadó, ha az FxPro egyéni belátása szerint másként nem határoz.
 11. KOMMUNIKÁCIÓ
  1. Az FxPro nem vállal felelősséget semmilyen veszteségért, amely a Vállalat által Önnek küldött, de megkésett vagy nem kézbesített adatoknak köszönhető.
  2. Az FxPro ezenkívül nem vállal felelősséget az olyan veszteségekért sem, amely abból adódik, hogy a Vállalat által Önnek küldött nem titkosított adatokhoz arra jogosulatlan személy is hozzáfért.
  3. Az FxPro nem vállal felelősséget egyetlen nem kézbesített vagy olvasatlan belső üzenetért sem, amelyet a kereskedői platform(ok)on keresztül küldtünk Önnek. Ha az üzenetet 7 (hét) naptári napon belül nem fogadja vagy nem olvassa el, az üzenetet automatikusan töröljük.
  4. Egyedül az Ön felelőssége, hogy biztosítsa az FxPro-nak küldött adatainak védelmét.
  5. Az előbbieken kívül Ön elfogadja, hogy nem az FxPro felelőssége, ha az Ön kereskedői számlájához más, arra jogosulatlan személy is hozzáfér.
 12. VIS MAIOR ESEMÉNY
  1. Vis maior esemény bekövetkeztekor minden felmerülő veszteség Önt terheli.
  2. A “vis maior eseménnyel” kapcsolatos további információkat a “Szerződésben” talál (http://www.fxpro.co.uk/trading/products/legal).
 13. ADÓZÁS
  1. Annak ellenére, hogy a CFD-kkel való kereskedés során nem kerül sor a termék fizikai mozgatására, a pénzügyi bevételei alapján Önt adófizetési kötelezettség terheli. Ha szükséges, forduljon független adótanácsadóhoz, hogy pontosan megtudja, milyen adófizetési kötelezettségei vannak.
 14. SZÁMLA ÁTTEKINTÉSE
  1. kereskedői platform(ok) segítségével megtekintheti a kereskedői számláinak az adatait, beleértve a nyitott és zárt pozíciókat is. Ezenkívül az FxPro Direct-en keresztül (http://direct.fxpro.com) kezelheti a számláját, és be- vagy kifizethet a számlájára/-ról, attól függően, hogy mit igényelnek az ügyletei.
 15. KÖLTSÉGEK ÉS EGYÉB TÉNYEZŐK
  1. Mielőtt elkezdene CFD-kkel kereskedni, kérjük, tájékozódjon a költségekről, mint például a kamatokról (beleértve a kamatlábakat is), jutalékokról és swap-okról. Nem minden költég van pénzben kifejezve (a költségek például a CFD értékének százalékában is meg lehet jelölve). Az FxPro fenntartja a jogot a CFD-kkel való kereskedés árazásának megváltoztatására. Ön megértette és elfogadja, hogy a költségekkel kapcsolatos legfrissebb információk mindig az FxPro weboldalán találhatók.
 16. SWAP ÉRTÉK
  1. A swap ügylet értéke az a hozzáadott vagy levont kamat, amelyért a pozíciót éjszaka is nyitva tartják. A pozíciótól és a tranzakcióba bevont devizapár árfolyamától függően a kereskedői számlájára terhelés vagy jóváírás is kerülhet. A kereskedői számláját minden nap 23:59:31-kor (szerveridő szerint) újraszámoljuk, és az összeget automatikusan arra a pénznemre váltjuk át, amelyben a kereskedői számláját vezeti.

Ha egy pozíciót szerdán nyitott, a pozíció nyitva tartására kötött swap ügylet értéke 3-szor akkora, mint más napokon. Ennek oka, hogy a szerdán swap-pal nyitva tartott ügylet értéknapja alapesetben szombat lenne, de mivel ilyenkor a bankok zárva vannak, az értéknap hétfő, így az ügyfelet további 2 (két) napi kamat terheli. Péntek és hétfő között a swap ügylet értéke csak egyszeres. Tájékoztatjuk, hogy az FxPro által felszámított kamatok bankközi árfolyam alapján kalkulálódnak. Az FxPro olyan gyakran frissíti az árfolyamait, amilyen gyakran azt szükségesnek látja. Ön elfogadja, hogy a vonatkozó swapügylet értékét kizárólag az FxPro weboldalán találhatja meg. Mindezeken kívül az Ön felelőssége, hogy a kereskedés megkezdése előtt tájékozódjon a vonatkozó swap ügyletek értékéről.

Üdvözöljük az FxPro élő Chaten Miben segíthetek Önnek?